SKUTEČNÉ ORTOPEDICKÉ MATRACE, KTERÉ VÁM ZMĚNÍ ŽIVOT

Spánkové cykly a jeji vliv na spánek

 

Pravděpodobně máte své osobní preference a rituály pro usínání, ale věděli jste, že každý prochází podobnými spánkovými cykly? Tyto cykly mohou určovat, jak odpočatí se cítíme, a také ovlivňovat naše celkové zdraví. Pokud jste někdy strávili čas v posteli a měli jste pocit, že jste se "dobře nevyspali", měli byste si přečíst tohoto průvodce spánkovými cykly a fázemi, abyste lépe pochopili, jak spánek funguje a co můžete udělat pro to, aby to byl ten nejlepší odpočinek.

Co je to spánkový cyklus?

Ačkoli se vám může zdát, že zavřete oči a celou noc máte stejný typ spánku, váš spánek je rozdělen do různých fází, které se během spánku cyklicky opakují. Kolik cyklů absolvujete, závisí na mnoha faktorech, ale většina lidí obvykle vstupuje do čtyř různých fází spánku alespoň několikrát za noc, přičemž každý cyklus trvá přibližně 90 minut.

Spánkové cykly se liší nejen u jednotlivých osob, ale i u stejného člověka. Spánkový cyklus, do kterého se dostanete na začátku noci, bude pravděpodobně mnohem kratší než poslední cyklus, do kterého vstoupíte před probuzením. Doba strávená v každé ze čtyř spánkových fází se také mění cyklus od cyklu.

Mezi věci, které ovlivňují dobu strávenou ve spánkových fázích, délku spánkových cyklů a počet spánkových cyklů, patří věk, zdravotní stav, životní styl a to, zda jste před usnutím užívali nějaké léky nebo alkohol.

Během spánkového cyklu probíhají čtyři fáze spánku:
  • Fáze 1
    Když se právě ukládáte ke spánku a ještě podřimujete, nacházíte se ve fázi 1 spánku. Je to krátká fáze spánku, která trvá jen několik minut. Během této fáze se vám může stát, že sebou budete škubat nebo náhodně přemýšlet o různých věcech, protože vaše tělo se na noc ještě zcela "nevypnulo". Někoho ve fázi 1 není těžké probudit, ale protože je tak krátká, většina lidí může snadno přejít do další fáze.
  • Fáze 2
    V této další fázi se vaše tělo ještě více uvolní a tvoří přibližně polovinu doby spánku každou noc. Dýchání a srdeční tep se zpomalí a teplota mírně klesne. Mozek se také zpomaluje, ale dochází v něm ke krátkým aktivním nárazům, které mohou hrát roli v tom, že vás v této fázi neprobudí. Během této fáze se zastaví pohyb vašich očí. Fáze 2 může trvat 10 až 25 minut, přičemž se prodlužuje pokaždé, když do ní během noci vstoupíte.
  • Fáze 3
    "Hluboký spánek" je podle vědců fází, která nejvíce přispívá k obnově vašeho organismu. Je také nejtěžší, aby se z ní někdo probral, protože se uvolníte a zpomalíte ještě více než v předchozích fázích. V první polovině noci máme tendenci spát nejvíce ve fázi  3, přičemž každý 20-40minutový cyklus se s pokračující nocí zkracuje. Během této doby se také mění mozkové vlny, což dalo této fázi alternativní názvy jako "spánek s pomalými vlnami (SWS)" nebo "spánek delta".
  • Fáze 4
    Většina lidí zná fázi 4 jako spánek REM (fáze rychlých očních pohybů), při kterém nejste schopni pohybovat většinou částí těla kromě očí a svalů používaných k dýchání. Pokud pozorujete někoho ve fázi REM spánku, můžete vidět, jak se jeho oči rychle pohybují za víčky, odtud také pochází název této fáze. Většina snů se vyskytuje ve fázi REM. K REM spánku obvykle dochází až po delší době, proto se obvykle nedostanete do fáze REM, pokud si během dne rychle zdřímnete. Fáze REM se s postupující nocí prodlužují a tvoří přibližně čtvrtinu doby strávené spánkem.

V tomto článku jsme se podrobně zabývali spánkovými cykly a jejich vlivem na naše zdraví a celkovou pohodu. Spánkové cykly, které se skládají z různých fází spánku, jsou nezbytné pro obnovení našeho těla a mysli. Je důležité si uvědomit, že kvalita spánku je stejně důležitá jako jeho délka.

Jedním z klíčových faktorů ovlivňujících kvalitu spánku je matrace, na které spíme. Prémiové matrace mohou hrát zásadní roli při podpoře správného usínání a optimálního spánkového cyklu.

Celkově lze říci, že volba vhodné matrace může mít významný dopad na kvalitu našeho spánku a tím i na naše zdraví a pohodu. Prémiové matrace nabízejí špičkové funkce a výhody, které pomáhají optimalizovat spánkové cykly a zajistit nám regenerační a osvěžující spánek.

 

Jak vám můžeme pomoci? 

 

Nová ortopedická matrace může zlepšit kvalitu spánku a tím pádem i celkový život jejího uživatele. Existuje mnoho důvodů, proč by si lidé měli vybrat kvalitní ortopedickou matraci

Prémiové matrace usilují o to, abyste měli co nejlepší spánek ve svém životě. Naše matrace mají zdravotní certifikace, díky tomu dostáváte opravdu skvělý prostředek na zlepšení svého spánku. Přidejte se ke stovkám stávajících zákazníků, kteří změnili svůj život díky matracím Spirit Superior nebo Curem.  

Výběr ortopedické matrace může být zpočátku finančně náročný, ale díky jejím mnoha výhodám si můžete být jisti, že je to investice do zdraví a kvality spánku, což může mít pozitivní vliv na váš celkový život.

 

Nejprodávanější matrace

 

Matrace Spirit Superior Nucleus

Špičková tvrdší matraci, která vám pomůže od bolesti zad. Vhodná i pro těžší spáče.

od 16 990 Kč

 
 

Spirit Superior Triumph.

Vneste luxus do své ložnice se skutečnou ortopedickou matrací Spirit Superior Triumph.

od 14 950 Kč

 
 

Curem C 7000 XD

Inovativní hybridní ortopedická matrace Curem, přinášející nejdokonalejší podporu a odlehčení.

od 17 950 Kč

 

 

 

Další články, které by Vás mohly zajímat

 

 

 

proc-se-vyplati-koupit-premiovou-matraci-min

Proč se vyplatí koupit prémiovou matraci?

 

 

pomoc-s-vyberem-premiove-matrace-2Pořád si nejste jisti výběrem? Nevadí, napište nám na náš online chat nebo zavolejte na 

739 098 080

 

Affiliate program