SKUTEČNÉ ORTOPEDICKÉ MATRACE, KTERÉ VÁM ZMĚNÍ ŽIVOT

Proč potřebujeme spánek?



Spíme téměř třetinu svého života, ale málokdo chápe, proč spíme a proč je důležité spát určitý počet hodin. Je jasné, že pokud spíte dostatečně, cítíte se svěží a čilí, ale dostatek hodin kvalitního spánku má pro vaše tělo celou řadu skrytých výhod.

Pokud jste si někdy kladli otázku "Proč lidé potřebují spánek?", zde je několik zdravotních důvodů, proč spíme - od zlepšení emoční pohody až po podporu obnovy buněk. Prozkoumáme také důsledky nedostatečného spánku, včetně negativního dopadu na naši náladu, kognitivní funkce a celkové zdraví.

Proč vlastně spíme?

Spíme, protože dostatek odpočinku nám pomáhá cítit se svěží a plní energie do dalšího dne. Dosažení dostatečného počtu hodin kvalitního spánku má však i zdravotní výhody.

Zde jsou některé z největších odpovědí na otázku "Proč potřebujeme spát?":

  • Funkce mozku

Spánek je důležitý pro správnou funkci mozku. Když spíte, glymfatický systém vašeho mozku je zodpovědný za odstraňování toxického odpadu, který se během dne nahromadil v mozkových buňkách. Díky tomu může váš mozek správně fungovat, když jste vzhůru, a pomáhá vám cítit se bděle a soustředěně.

  • Obnova buněk

Další významnou teorií, která může vysvětlit, proč spíme, je teorie obnovy, podle níž naše tělo potřebuje spánek k obnově. Studie prokázaly, že naše tělo během spánku uvolňuje růstové hormony, které posilují náš imunitní systém a opravují poškozenou tkáň.

  • Emoční pohoda

Dalším vysvětlením, proč potřebujeme dostatek spánku, je udržení emoční pohody. Během spánku se zvyšuje mozková aktivita v oblastech mozku, které regulují emoce, což podporuje zdravé mozkové funkce. Na druhou stranu je nedostatek spánku spojen s vyšším rizikem agrese, deprese a úzkosti.

  • Udržování hmotnosti

Spánek ovlivňuje hormony související s hladem a regulací hmotnosti. Když spíte, snižuje se hladina ghrelinu, hormonu vyvolávajícího chuť k jídlu. Naopak nedostatek spánku zvyšuje hladinu ghrelinu a zároveň snižuje produkci leptinu, hormonu, který způsobuje nasycení po jídle. To znamená, že nedostatek spánku způsobuje hormonální nerovnováhu, která může vyvolat pocit hladu.

 

Co se děje, když málo spíme?

Když nemáme dostatek spánku, negativně to ovlivňuje naše fyzické zdraví, náladu a kognitivní výkonnost. Zde jsou některé z nejčastějších důsledků nedostatečného spánku:

  • Výkyvy nálad a podrážděnost:
    Bylo zjištěno, že nedostatek spánku snižuje pozitivní náladu a naopak zvyšuje negativní náladu, jako je podrážděnost, smutek a hněv. To může ovlivnit schopnost zvládat stres a vztahy s ostatními lidmi.
  • Zvýšené riziko úrazů a nehod na pracovišti:
    Lidé s nedostatkem spánku se častěji stávají účastníky dopravních nehod, dělají chyby v práci a způsobují úrazy na pracovišti.
  • Potíže se soustředěním:
    Jedním z příznaků nedostatečného spánku je zvýšený pocit vyčerpání. Pocit únavy může způsobit, že budete mít problémy s pozorností při plnění úkolů.
  • Problémy s pamětí:
    Vědci zjistili, že nedostatek spánku ovlivňuje krátkodobou i dlouhodobou paměť a zhoršuje schopnost zapamatovat si a zpracovat věci.

 

Proč spíme - nejčastější dotazy.
  • Kam se ubírá mysl, když spíme?

Stále není zcela jasné, kam se mysl během spánku ubírá. Obsah myšlenek během spánku a snění, stejně jako to, jak během spánku zpracováváme okolní svět, jsou stále předmětem zkoumání.

Je známo, že během spánku procházíme čtyřmi fázemi: non-REM (spánek s rychlými pohyby očí), kdy vaše tělo vstupuje do lehkého spánku, lehkého spánku, hlubokého spánku a spánku REM.

Každá fáze je rozhodující pro různé tělesné funkce, jako je zpracování informací, doplňování energie a obnova buněk a svalů.

 

  • Proč spíme v noci a ne ve dne?

Studie obecně naznačují, že spíme v noci, a ne ve dne, kvůli vlivu světla na naše cirkadiánní rytmy.

Cirkadiánní rytmus jsou vaše tělesné hodiny, které regulují cyklus spánku a bdění. Oblast v mozku známá jako hypotalamus zpracovává určité signály, když vaše oči vidí přirozené nebo umělé světlo. Tyto signály pomáhají vašemu mozku určit, zda je den nebo noc.

Když přirozené světlo slábne a nastává večer, vaše tělo začne uvolňovat melatonin, spánkový hormon, který způsobuje ospalost a signalizuje tělu, že je čas odpočívat. Při ranním slunečním světle vaše tělo uvolňuje kortizol, hormon, který vás činí čipernějšími a energičtějšími. Kvůli tomuto biologickému cyklu máme tendenci spát v noci místo přes den.

 

Jak vám můžeme pomoci? 

 

Nová ortopedická matrace může zlepšit kvalitu spánku a tím pádem i celkový život jejího uživatele. Existuje mnoho důvodů, proč by si lidé měli vybrat kvalitní ortopedickou matraci

 

Prémiové matrace usilují o to, abyste měli co nejlepší spánek ve svém životě. Naše matrace mají zdravotní certifikace, díky tomu dostáváte opravdu skvělý prostředek na zlepšení svého spánku. Přidejte se ke stovkám stávajících zákazníků, kteří změnili svůj život díky matracím Spirit Superior nebo Curem.  

 

Výběr ortopedické matrace může být zpočátku finančně náročný, ale díky jejím mnoha výhodám si můžete být jisti, že je to investice do zdraví a kvality spánku, což může mít pozitivní vliv na váš celkový život.

Najděte perfektní matraci

Díky našim zkušenost vám pomůžem vybrat tu pravou matraci, která vám změní život.

Ukázat nabídku

 

Nejprodávanější matrace

 

Matrace Spirit Superior Nucleus

Špičková tvrdší matraci, která vám pomůže od bolesti zad. Vhodná i pro těžší spáče.

od 16 990 Kč

 
 

Spirit Superior Triumph.

Vneste luxus do své ložnice se skutečnou ortopedickou matrací Spirit Superior Triumph.

od 14 950 Kč

 
 

Curem C 7000 XD

Inovativní hybridní ortopedická matrace Curem, přinášející nejdokonalejší podporu a odlehčení.

od 17 950 Kč

 

 

 

Další články, které by Vás mohly zajímat

 

 

 

proc-se-vyplati-koupit-premiovou-matraci-min

Proč se vyplatí koupit prémiovou matraci?

 

 

pomoc-s-vyberem-premiove-matrace-2Pořád si nejste jisti výběrem? Nevadí, napište nám na náš online chat nebo zavolejte na 

739 098 080

 

Affiliate program