SKUTEČNÉ ORTOPEDICKÉ MATRACE, KTERÉ VÁM ZMĚNÍ ŽIVOT

5 tipů pro lepší spánek




 

Co dělat pro lepší spánek? Trápí vás, že se nemůžete pořádně vyspat? Máme pro vás 5 základních tipů, které vám zlepší spánek.

 

Spánek a pohoda jsou neoddělitelně spojeny, to se nedá popřít. Spánek potřebujeme, aby naše tělo mohlo opravit a doplnit zásoby energie. Je to také tehdy, když je náš mozek zaneprázdněn organizováním vzpomínek na den.

Spánek nás obnovuje a to, jak dobře fungujeme další den, závisí na tom, zda máme dostatek spánku. Víme, že ideální je spát v průměru osm hodin, ale často to z různých důvodů není vždy možné. Zde je tedy několik tipů pro lepší spánek, které jsou založeny na jednoduchých, snadno implementovatelných změnách životního stylu.

 

1. Zdravá rutina před spaním

Tip číslo tři z našich pěti nejlepších tipů pro dobrý noční spánek se týká vaší večerní rutiny; co jíte a pijete a kdy. Nejlepší je nechodit spát s pocitem žízně, sytosti nebo hladu. Když budete hodně pít před spaním, zvýší se pravděpodobnost, že budete muset v noci chodit na toaletu. Velká jídla mohou způsobit, že se budete cítit nepříjemně a udrží váš žaludek aktivní, když chcete spát; zatímco pocit hladu může být také rozptýlením. Také je nejlepší se večer vyhýbat stimulantům, jako je kofein. I když všichni s kofeinem zacházíme jinak, stojí za to zkusit si užít poslední šálek co nejdříve.

 

2. Důležitost pravidelného spánkového režimu 

První tip pro dobrý noční spánek je dodržování pravidelného spánkového režimu. Zkuste chodit spát a vstávat ve stejnou dobu každý den, včetně víkendů. Promiňte. Pravidelná spánková rutina pomáhá udržet naše spánkové cykly pod kontrolou, což je klíčem k tomu, abychom se následující den cítili odpočatí. V cyklu jsou čtyři fáze spánku a každý cyklus trvá 1,5 hodiny. Je důležité projít všemi čtyřmi fázemi a během nerušeného nočního spánku můžeme projít pěti nebo šesti cykly.

 

3. Jděte ven a cvičte

Přirozené světlo je zdarma a je k dispozici. Pomáhá také našemu cirkadiánnímu rytmu (vnitřnímu hodině) zůstat zdravý, díky čemuž se během dne cítíme bdělí a bdělí. Dalším tipem pro lepší spánek je tedy ranní vyjít ven, což vám pomůže cítit se přes den nabití energií a v noci spát hlouběji. Pokud vás rána nebaví, zkuste vyrazit později.

A obrazovky. Pokud můžete, držte je mimo ložnici, jinak se na ně snažte nedívat alespoň 30 minut před spaním. Modré světlo, které vyzařují, přiměje vaše tělo, aby si myslelo, že je stále den, a potlačuje uvolňování melatoninu, který nám pomáhá cítit se ospale.

 

4. Nenastavujte hodinky

Pokud hned neusnete, nejhorší, co můžete udělat, jsou hodinky. Slouží pouze k tomu, abychom se cítili více vystresovaní a úzkostliví, že nespíme. Zkuste otočit hodiny, nebo pokud máte nějaké věci na mysli, zapište si je s vědomím, že se k nim můžete ráno vrátit.

 

5. Dokonalé prostředí ložnice

Náš poslední tip pro lepší spánek je vytvořit v ložnici prostor, který podporuje spánek. V příliš teplé ložnici se můžete probudit, takže ji udržujte v chladu – pro většinu lidí funguje kolem 20 °C. Ujistěte se, že je ve vaší ložnici také tma, když chcete jít spát. V případě potřeby použijte zatemňovací žaluzie nebo masku na oči.

 

A nakonec se ujistěte, že vaše postel je pohodlná a zároveň podpůrná. To zlepší kvalitu vašeho spánku, pomůže vám rychle usnout a zůstat spát. Spánková rada upozorňuje, že při výměně staré postele za novou získáte 42 minut spánku navíc!

  

 

Další články, které by Vás mohly zajímat

 

 

 

 

pomoc-s-vyberem-premiove-matrace-2Pořád si nejste jisti výběrem? Nevadí, napište nám na náš online chat nebo zavolejte na 

739 098 080

 

Affiliate program